Stara klet

Vabimo vas v našo klet na pokušino vin različnih vinorodnih področij Slovenije. K vinu bo prijal tudi prigrizek domačih suhomesnatih izdelkov in značilnih slovenskih sirov.

Slovenija tu

Inovativna turistična pot Slovenije v Dobu

S turistično potjo, ki smo jo poimenovali »Slovenija tu«, vam bomo v bližnji okolici Hiše 1797 predstavili tri pomembne atribute slovenskega turizma: lipicance, čebelarstvo in kraške jame.

9:30 Lipicanci

Obisk Pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo na gradu Krumperk. Ukvarjajo se z rejo lipicanskih konj, izvajajo šolo jahanja za otroke in odrasle, jahanje za otroke s posebnimi potrebami in vožnje z vprego. Po vodenem ogledu centra sledi jahaje glede na predhodno znanje posameznika. Konjeniški del je bil dograjen k najstarejšemu hlevu in glavni stavbi, ki sta bila zgrajena leta 1580 za potrebe gradu Krumperk.

12:00 Čebelarstvo

Obisk Čebelarske učne poti v parku pod Močivnikom, kjer se boste seznanili z zgodovino slovenskega čebelarjenja in delom ter življenjem čebelje družine. Ogledali si boste čebeljo družino od zunaj in oblečeni v zaščitno opremo od znotraj čebelnjaka.

13:30 Kosilo v Jamarskem domu

14:30 Kraška jama / ogled

Ogled Jamarskega muzeja na Gorjuši s stalnimi razstavami. V speleološki zbirki so najlepši kapniki iz zbirke naravoslovca Franca Hohenwarta z začetka 18. stoletja. V Robičevi naravoslovni zbirki je med drugim posebna vrsta slepih hroščev, ki so jih strokovnjaki poimenovali po najditelju biospeleologu Simonu Robiču – robiči. Arheološko zbirko sestavljajo paleolitske najdbe in ostanki favne iz Babje jame. Na ogled so tudi razbitine med drugo svetovno vojno v bližini strmoglavljenega letala bombnika B-24.

Sledi ogled bližnje odprte Babje jame in vstop v 120 m dolge Železno jamo. Kot vse druge kraške jame po Sloveniji, je tudi njo izoblikovala voda. Čeprav je Železna jama majhna, so njene drobne oblike pestre. Vidimo stalagmite in stalaktite, sigove izrastke, ponvice in manjše zavese. Opazimo fasete, korozijske kotlice ter ostanke galerije. Posebna značilnost jame so ukrivljeni kapniki, ki jih je med nastajanjem usmerjal veter.

Naslednji dan Kraška jama / spust

Za vse, ki si želijo izkusiti jamarski spust v jamo, sledi naslednji dan obisk Osoletove jame, ki je najlepša in najgloblja jama v tem osamelem krasu. Dostopna je v vseh letnih časih in v skoraj vseh vremenskih pogojih. Spust v organizaciji Društva za raziskovanje jam Simon robič Domžale na minus 70m do Velike dvorane traja 3 do 4 ure, tisti z dovolj kondicije pa se lahko v osmih urah spustijo do dna jame na minus 260m. Jamarji poskrbijo za brezhibno opremo in obleko.

Poslovni paket (v pripravi)

Ponudba lokalnih proizvodov

S partnerji in sodelavci skupaj na trgu

BIODINAMIČNA KMETIJA PRI CAJHNU

Majhna družinska kmetija se je biodinamičnim kmetovanjem ukvarja od leta 1998. So nosilci ekološkega in Demeter certifikata. Pridelujejo piro, ajdo in raznovrstno sezonsko zelenjavo ter imajo nekaj živine.

Družina Videmšek
Prešernova 26
1233 Dob
pricajhnu.si

 

ČEBELARSKO DRUŠTVO KRTINA – DOB

Društvo deluje od leta 2012. V parku pod Močilnikom so leta 2013 postavili učni čebelnjak, ki je v veliko podporo izobraževanju starih in mladih čebelarjev. Predsednik društva na Osnovni šoli Dob vodi čebelarski krožek.

Čebelarsko društvo Krtina – Dob
Ulica 7. avgusta 9
1233 Dob
Marjan Koderman 041 244 590

 

KOŽELJ, PREDELAVA ZDRAVILNIH ZELIŠČ IN IZDELAVA KOZMETIČNIH IZDELKOV

Jože Koželj se je izučil izdelave tinktur, krem in drugih pripravkov iz zdravilnih rastlin. Postal je izjemno znan diagnostik, svetovalec in pomočnik pri zdravljenju mnogih bolezni. Po njegovi smrti je podjetje prevzel njegov nečak Zoran Poljšak.

Koželj d.o.o. Dob
Vegova ulica 12
1233 Dob
kozelj.net

 

KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO JOŽETA KARLOVŠKA DOMŽALE

Društvo skrbi za promocijo in raziskovanje kulturno umetniške dediščine Jožeta Karlovška. Njegova zapuščina obsega številna dela na podlagi katerih ustvarjajo uporabne sodobne izdelke.

Kulturno umetniško društvo Jožeta Karlovška Domžale
Antona Skoka 7
1230 Domžale
jozekarlovsek.si